Güney Kore hükümeti, sınır ötesi seyahati yeniden canlandırmak ve enfeksiyon risklerini kontrol altında tutmak için aşılanmış vatandaşlara blockchain destekli COVID-19 “aşı pasaportu” çıkartacak.
Güney Kore yönetimi, bu aydan itibaren bir akıllı telefon uygulamasını kullanarak bir bireyin koronavirüs aşı durumunu doğrulamak için blockchain teknolojisiyle desteklenen bir dijital sertifika sistemi yayınlamayı planlıyor. Blockchain destekli COVID-19 aşı pasaportu ile, sahteciliğin ve enfeksiyon riskinin önüne geçilmesi hedefleniyor.
Başbakan Chung Sye-kyun, uluslararası gezginlerin dijital aşı kanıtı göstermesine olanak tanıyan bir mobil uygulamanın bu ay resmi olarak başlatılacağını söyledi.
“Aşı pasaportunun veya ‘Yeşil Geçiş’in getirilmesi, yalnızca aşılananların günlük yaşamlarına iyileşme deneyimini yaşatacak.”
Ayrıca aşı pasaportunun, insanların normale dönme duygusu yaşamalarına yardımcı olacağını da sözlerine ekledi. Uygulama, sahteciliği önlemek için blockchain teknolojisinin “şeffaflık” ve “dağıtıklık” özelliğinden yararlanacak.
Chung, sistemin güvenliğinin blockchain teknolojisi ile artırılacağını kabul etti. Sonuç olarak, kimlik hırsızlığı ortadan kalkacak ve şeffaflık artacak.
Aşılanma süreci, pandeminin ortadan kalkması için çok önemli bir süreci teşkil ederken, ülkeler yabancı kişilerin sınırlarından içeriye girdiklerinde tehlike konusu olmamaları için önlemler almaya çalışıyor. Bunlardan birisi de aşı pasaportu konusu. Aşı pasaportlarının benimsenmesi birçok ülkede tartışmalı hale geldi. Çin ve başka birkaç ülke çoktan sertifikalar sundu ve AB, turizme bağımlı güney ülkelerinin bunu yapmalarına boyun eğmek durumunda kaldı. Ancak diğer ülkeler bu konsepte güçlü bir muhalefet ile karşı karşıyalar.
Pandemi sürecinde blockchain
Geçtiğimiz yılın ekim ayında, Güney Kore hastaneleri blockchain, yapay zeka (AI) ve büyük veri gibi endüstri 4.0 teknolojisini kullanarak yeni bir sağlık hizmetleri çağına girme niyetini gösterdi.
Blockchain teknolojisi, tıbbi kayıtların kalitesinin yükseltilmesinde kullanılacak ve dolayısıyla veri merkezli hastanelerin gerçekleştirilmesini artıracaktı. Veriler, akıllı tıp merkezleri için biyosensörler ve dijital sinir ağları kullanılarak toplanacaktı.
Ayrıca, Singapur yönetimi, tıbbi kayıt yönetimini artırmak için blockchain destekli bir dijital sağlık pasaportu oluşturmak için yerel girişim Accredify ile birlikte çalıştı. Bu gelişme, sağlık hizmeti verilerinin dijital bir cüzdanda tutulmasını sağlamak içindi.
Blockchain özellikli uygulama, küresel pandeminin doruk noktasında COVID-19 verileri kullanılarak Mayıs 2020’de denendi. O zamanlar COVID-19 tahliye notları 1,5 milyondan fazla kez doğrulandı.